úterý 10. září 2013

Jak překonat traumata a šoky?

Zřejmě každý z nás zažil nějaké trauma či šokpocity úzkosti, obavy, traumata z porodu nebo další emoční šoky, třeba jako úraz či vážná operace. Pokud byla takováto událost dostatečně silná, je pravděpodobné, že ovlivnila naše chování. Mně například nepříjemný zážitek na silnici přinutil vyhýbat se tři roky dálnicím. Až Bachovy esence mi pomohly toto trauma překonat.

Traumata z dětství způsobují problémy v dospělosti

Několikrát týdně se setkávám s lidmi, jejichž chování coby dospělých, ovlivnila nějaká událost z dětství. Často to byli rodiče, kteří jim tvrdili, že jsou neschopní, hloupí, oškliví či tlustí. Někdy je dokonce týrali fyzicky. Někteří zažili domácí násilí, a dodnes cítí, jak je tato negativní zkušenost poznamenala. Jak ukazuji ohlasy klientů, nešťastné dětství dokáže pokřivit pohled na správnou funkci partnerství. Jiní si nesou z dětství pocit, že je manžel či manželka stejně jednou podvede, tak jako to udělal jejich otec či matka.
Mnohé ženy a muži se ve svém rodinném vztahu nedokáží vymanit ze špatných schémat, které v dětství zažili, a dnes na své děti uplatňují prvky psychického či dokonce fyzického násilí. Je třeba si uvědomit, že nešťastné dětství bývá často příčinou současných negativních emocí a zdravotních potíží.
Homeless Clown

Traumata z dospělosti

Další traumata pochází z dospělosti: přepadení, znásilnění, autonehoda, spontánní potrat. To všechno jsou události, které nechávají obrovské jizvy na duši. My jednáme pod jejich vlivem, aniž to vůbec tušíme.
  1. Muž, který byl v dětství šikanován ve škole i doma – dnes o sobě dokáže říci pouze to, že je budižkničemu. Takový muž potřebuje zvýšit sebedůvěru.
  2. Žena, jejíž matku otec týral a podváděl, a která vše snášela desítky let. Dnes sama bojuje s manželem tyranem.
  3. Student, který si nevěří, že udělá státnice, protože mu už od dětství rodiče říkali, že na vysokou školu nemá.
To jsou typické příklady klientů, kteří na léčení traumatu zapracovali, nebo právě pracují.

Jak léčit trauma?

Psychologové předpokládají, že odkrytí prožitků a jejich převyprávění vede k vyrovnání se s traumatickými prožitky. Také alternativní medicína nabízí mnoho směrů, které vám mohou pomoci trauma překonat a uzdravit se. Jedním z nich je i Bachova terapie.

Žádné komentáře:

Okomentovat