úterý 31. prosince 2013

Vstříc novoročním předsevzetím

Nevím jak vy, ale já si často dávám novoroční předsevzetí. S jejich plněním je to samozřejmě různé, ale nejsem člověk, který by byl v depresi proto, že se plnit nedaří. Vidím to spíš jako výzvu. Jednak výzvu k zamyšlení, zda jsem nepodcenila množství motivace a zda je to opravdu předsevzetí, které je pro mne vhodné a taky zamyšlení nad tím, jak na sobě zapracovat.

V právě končícím roce se mi podařilo hodně předsevzetí splnit a tak doufám, že i ten další rok bude úspěšný. Mám seznam a v něm věci, které chci zvládnout. A pak mám ještě každou věc rozepsanou v krocích, což mi pomáhá uvědomit si, co přesně musím dělat, abych se posunovala tím správným směrem.


A jaká to jsou předsevzetí? Jsou tam samozřejmě věci osobní, které nechci veřejně sdělovat, ale jsou tam i věci, o které se klidně podělím.

Jedno z mých předsevzetí je  vkládat častěji příspěvky na naše rodinné stránky. Když jsme ještě neměli děti a já pracovala jako učitelka, tak příspěvky přibývaly jak po másle. Hodně věcí ze školy a samozřejmě hlavně cestovatelské články. V posledních 4 letech jsou tam hlavně články o dětech, sem tam cestování a časové rozestupy mají zvětšující se tendenci.

Vím, že mám pravidelné a věrné návštěvníky a tímto jim děkuji a slibuji, že se v příštím roce polepším.

Další předsevzetí je nebýt kovářova kobyla, co chodí bosa a využívat více bachovky na aktuální psychické stavy. Čas od času si připravuji celou lahvičku, ale vím, že mám rezervy v jejich běžném užívání a to chci změnit. Ostatně mohou mi pomoci i v plnění mých předsevzetí. Mrkněte se třeba sem, zda vás taky něco neosloví. Mezi mé pomocníky byl měl patřit Habr, Oliva nebo Slíva. 

A poslední předsevzetí je zcela praktické. Zlepšit pitný režim. V poslední době si připadám jak velbloud a to není dobré.

Ráda si přečtu, jaká předsevzetí máte vy:)

A na závěr pár rad, jak na předsevzetí (čerpáno z http://goo.gl/5dXaIJ).

Jak tedy na to? Stačí dodržet následujících 7 pravidel

  • Zvolte si datum změny a to dodržte, neodkládejte změnu na jiný termín. 1.1.2011 je docela magické datum na to něco změnit, nemyslíte?
  • Vše si promyslete a určete si své priority.
  • Pokud máte negativní zkušenosti s předsevzetími, zapomeňte na ně. Vzpomeňte si na situaci, kdy se vám něco úspěšně povedlo změnit.
  • Začněte malým soustem. Pokud chcete například každý den běhat. Nelze začít ze dne na den. Raději si určete, že se dvakrát za týden převléknete do sportovního a vylezete před dům a uběhnete třeba jen 20 metrů. Je prokázáno, že pokud návyk zopakujete přibližně 20 krát, dostane se vám do krve a přestává být pro vás tolik bolestivý. Základ v zakořenění návyku tedy není v kvantitě, ale v opakování a systematickém dodržování. Pokud z návyku vypadnete, nezoufejte. Snažte se však k němu co nejdříve vrátit a začněte opět s malými sousty.
  • Myslete na křečka. Nenechte se dostat do stavu naučené bezmoci.
  • Svá předsevzetí si napište, dejte si ho na viditelné místo a opakovaně si ho připomínejte. Doporučuji předsevzetí také opatřit důvody, proč je děláte, mohlo by se totiž stát, že pokud nebude důvod jasný, mozek může předsevzetí bagatelizovat. Myslete na to, že vaše předsevzetí vzniklo v době, kdy jsme měli čas si vše promyslet.
  • Najděte si objektivní zpětnou vazbu k vašemu snažení. Doporučuji si například zaznamenávat, kdy jste předsevzetí dodrželi a kdy ne. Pokud ho někdy nedodržíte i tak je důležité pokračovat a toto klopýtnutí si zaznamenat. Uvidíte, že dlouhodobě budou klopýtání ubývat a váš návyk vám nejenom posílí vůli, ale do budoucna zvýší šanci zakořenit další a další předsevzetí.


Žádné komentáře:

Okomentovat