čtvrtek 9. ledna 2014

Bachovy esence a strach z porodu

Paní Ivana mne kontaktovala v lednu. Byla krátce těhotná s prvním miminkem a navíc se s manželem stěhovala do města, kde vůbec nikoho neznala. Tato situace není pro období těhotenství příliš ideální.

Když je hlavním problémem velký strach

Hlavním problémem paní Ivany byl velký strach a obavy: strach z porodu, z nástřihu, z šití, z komplikací, které mohou nastat. Strach z toho, že u porodu narazí na nepříjemný personál.
To všechno jsou strachy, které zažívá spousta žen. V dnešní době rychlého sdílení informací není problém najít si zkušenosti jiných žen z porodu, drastické popisy, ale i pohodové porody. Jenže v hlavě bohužel vždy zůstanou spíše ta horší vyprávění, a ta mnohdy pomáhají konstruovat katastrofické scénáře.

Strach o miminko i o sebe

Paní Ivana měla i úzkou pánev, a tím pádem velký strach o miminko. O to, aby se někde v porodních cestách „nezaseklo“. Bohužel lékaři její obavy ignorovali a nedokázali ji nijak rozumně uklidnit. K tomu měla další zdravotní potíže, které mohly komplikovat dobu po porodu.
Člověk by řekl, že se jedná o běžné strachy, ale i ty se občas vystupňují tak, že je velmi nepříjemné s nimi žít. A obligátní: „když porodily jiné, ty to taky zvládneš“, v ten moment příliš nepomáhá, a ke zvýšení sebedůvěry nijak nepřispěje.

Stěhování v době těhotenství není to pravé

Celou situaci paní Ivaně ještě stěžovalo stěhování na vesnici, kde nikoho neznala. Po konzultaci jsem paní Ivaně doporučila esence na strach a také Bachovu esenci, která ji pomohla v nové situaci po stěhování. 
 Po měsíci mi paní Ivana napsala, jak jí esence pomohly se zvládnutím všech problémů, a jak se jí ulevilo. Začala o porodu přemýšlet zcela jinak, a už ji neděsil.

Když mne paní Ivana naposledy kontaktovala, napsala mi, že je krátce doma z porodnice a těší se z krásného zdravého  chlapečka. A i když byl její porod opravdu „porod“, cítí se dobře a na cestě mateřstvím se posouvá dál. Přeji hodně sil celé rodině.

Žádné komentáře:

Okomentovat