úterý 18. února 2014

Žárlivost na miminko a nezvladatelná úzkost

Paní Michaela se na mne obrátila na začátku července s prosbou o pomoc při řešení dětské žárlivosti po příchodu nového sourozence. Miminko se jí narodilo před osmi týdny a doma na něj už čekala starší tříletá holčička. Ta začala svoji žárlivost projevovat velmi rychle. K miminku se chovala poměrně dobře, ale razantně se změnilo její celkové chování.

Když je žárlivost mezi sourozenci vyčerpávající

Zdálo se, že příčinou problémů je sourozenecká rivalita. Jindy samostatná holčička se změnila v ukňouranou a vztekající se bytost. Takřka vše vyžadovala kňouráním, a s tímto projevem se budila i třikrát za noc. Začala být velmi nesamostatná, paní Michaela se od ní nemohla vzdálit ani na toaletu. Holčička se stále velmi vztekala a začala se znovu počurávat. Paní Michaela už byla z jejího chování psychicky vyčerpaná.

Neovladatelný strach o blízké

K tomu se přidal obrovský strach bez příčiny: strach o blízké, o manžela, o děti. Ničily ji představy, katastrofické scénáře, co všechno by se mohlo stát. Pronásledovaly ji myšlenky, že by je mohl někdo přepadnout, když jsou doma samy. Tyto strachy zažívala už po prvním porodu, pravděpodobně byly spojené s hormony a kojením. Tehdy proto sama přestala kojit, ale tentokrát tohle řešení nechtěla dopustit.

Alternativní léčba strachu a dětské žárlivosti

V té době paní Michaela slyšela kladné ohlasy na Bachovy esence (s užíváním bachovek sama jednu zkušenost v minulosti měla), a proto se chtěla do pomoci sobě i dceři s chutí pustit. Kontaktovala mne, situaci jsme společně podrobně probraly a již za tři dny po skončení konzultace měla paní Michaela obě lahvičky doma. Mohla se s dcerou pustit do práce.
Měsíc po odeslání lahviček jsem se paní Michaely zeptala, jaké změny pozoruje. Její odpověď mne velmi potěšila. Psala, že má zcela jiné dítě. Už 14 dní po začátku užívání lahvičky Bachových esencí byla její dcera mnohem klidnější, a pokud se vztekala, pak v daleko nižší intenzitě. Celkově byla holčička klidnější, usměvavější a mnohem více povídala.
Paní Michaela u sebe pozorovala už jen strach z vlastní nemoci, který souvisel s jejími zdravotními problémy. Ale cítila mnohem více chuti do života, dokázala začít prosazovat to, čeho se v minulosti bála. Měsíc užívání kapek a jedna maminka a její holčička je zase o něco spokojenější.

Období těhotenství a po porodu je velmi náročné. Pracují hormony, účinkuje únava, starosti se valí ze všech stran. Pokud se k tomu přidá ještě přehnaně žárlivé dítě, bývá toho na jednoho člověka příliš. Pro získání klidu a zvládnutí emocí je pak pomoc rozhodně na místě.

Žádné komentáře:

Okomentovat