pondělí 24. listopadu 2014

Proč odmítám připravovat esence pro Vaše manžely, tchýně, dospělé děti a další bližní bez jejich spolupráce?

Několikrát týdně mne kontaktuje někdo, kdo chce namíchat esence pro své dospělé bližní. Nejčastěji jde o dva druhy případů. Jednak lidé píší o tom, že s jejich tchýní, manželem, zřídka i manželkou je těžký život a oni by chtěli, aby dotyčný byl méně prchlivý, méně žárlivý, více komunikativní, méně vlezlý. Kapky by mu dali jako dárek, že mu to pomůže spát nebo že jsou to vitamíny. Prostě tajně.
Druhá skupina píše, že maminka, manžel či tchýně mají depresi, necítí se dobře, prostě mají nějaké problémy, ale nejsou ochotni sami napsat. Prostě se jim nechce, nebo nevěří alternativní medicíně. Ale pokud by tu namíchanou lahvičku dostali darem, tak by ji určitě užívali.
Třetí skupina jsou nejčastěji manželky/partnerky nebo matky dospělých dětí. Jejich manželé/partneři či dospělé děti nemají čas sami někomu popisovat problémy nedej bože někam dojít a ony ví perfektně, čím dotyční trpí a mohou to vyřídit za ně.

Bohužel všem skupinám musím napsat, že něco takového nedělám. Každý musí sám chtít se změnit, je neetické probírat cizí problémy a snažit se je měnit touto cestou. Další věc je, že riziko, že by vybrané esence nebyly ty, které dotyčný potřebuje, je veliké.


Našla jsem na stránkách Bachova centra článek na toto téma, který pro Vás přeložila paní Kristýna Junová,  které patří můj velký dík.

Pracujme na sobě, pokud změníme své chování, tak na něj bude muset okolí nějak reagovat. Pokud na sobě chce někdo pracovat, tak pro to musí něco udělat. V případě Bachových esencí to znamená kontaktovat terapeuta. 
A tady je článek.



Krizová esence a Krizový krém jsou jediné směsi, které jsou podle Bachova centra v souladu s Bachovým systémem. Bachovo centrum zastává názor, že krizové situace jsou jedinou oblastí, kde je použití předpřipravené směsi esencí nejlepším řešením.

Přesto už od počátku historie Bachových esencí lidé využívali konceptu Krizové esence a přicházeli s dalšími kombinacemi. Dokonce došli tak daleko, že se snažili smíchat všechny esence dohromady a tím vyřešit vše najednou. Dnes je na trhu druhá kategorie „krizových“ směsí . Tyto produkty jsou označovány jako vhodné k řešení mnoha specifických symptomů a situací. Například jeden distributor v Anglii nabízí následující mixy: Odvaha, Směr, Zaměření, Nechat být, Optimismus.


Prvním problémem související s tímto přístupem může být to, že esence, kterou klient potřebuje, nemusí v tomto mixu být. Například výrobce směsi Nechat být ji doporučuje těm, co potřebují pracovat na sebelítosti, netoleranci, závislosti, pocitu potřebnosti, chybějícím pocitu štěstí, problémech ve vztazích, přílišné potřebě pozornosti, obviňování, lhostejnosti, nezájmu, přílišného pocitu kontroly, neschopnosti se změnit a dalších. Přesto ve směsi není esence Ořech, která pracuje s problémem závislosti a neschopnosti se měnit. Není zde ani Vřes, který pomáhá při přílišném hledání  
pozornosti a potřebnosti. Zármutek nebo problémy ve vztahu jsou moc obecné emoce k určení konkrétní esence.

Druhým problémem je skutečnost, že může být příliš esencí v lahvičce najednou. Víme, že pokud se klientům podá příliš mnoho esencí najednou, zpomaluje to účinek té jedné, která je potřeba. To je důvod, proč je někdy těžké vybrat tu správnou esenci.
Někdo, kdo potřebuje pouze Kejklířku ocení jen málo ze směsi Kuráž, která obsahuje dalších šest esencí.
Esence Kejklířky tím pádem musí vynaložit veliké úsilí, aby její účinky byly znatelné nad dalšími šesti, které jsou v lahvičce. 

Třetí problém následuje předchozí dva, ale je z nich nejzávažnější: Tyto neuvážené směsi mohou poškodit
dobré jméno výsledků práce Dr. Bacha. Výrobci esencí často přicházejí s novými kombinacemi v naději, že tak přilákají nové zákazníky, kteří se postupem času přeorientují na jednotlivé esence. S tímto názorem přišli výrobci Nelsons,
když zdůraznili, že mnoho lidí, kteří dnes užívají jednotlivé esence začínali s esencemi přes Krizovou esenci. Jenže Krizová esence je směs, která je určena opravdu pro případ nouze, než člověk zvládne náhlou situaci. Není to specifická odpověď na individuální symptom či situaci.

Na druhou stranu se o kombinacích esencí tvrdí, že jsou zaměřené na dané symptomy a nabízejí cílené řešení. Cílí na lidi, kteří systém Bachových esencí neznají dobře a zkouší esence poprvé.

Nový uživatel esencí si koupí takovou směs třeba kvůli tomu, aby vyřešil svůj problém s nespavostí nebo s důvody proč trpí nedostatkem energie. Pokud směs není pro něj ta pravá, což je velká pravděpodobnost, že nebude, spíše nařkne celý systém Bachových esencí za nefunkční, než že použil špatnou kombinaci.


Filozofická námitka:

Dr. Bach věřil, že role nemoci je taková, aby nám pomohla se něčemu přiučit a povyrůst. Učením už je jen to, že si sedneme a vybíráme, která esence je pro nás ta pravá a někdy je to možná poprvé, kdy se vážně zamyslíme nad svými emocemi. Ti, jež pracují s Bachovými esencemi ví, že jsou situace nebo soubory symptomů (stres ze zkoušek, nespavost, nedosatek energie, aj.), které mohou mít mnoho emočních příčin. Prvním krokem je problém zosobnit a říct ano, nemůžeš spát, ale jak se u toho cítíš?

Když pracujeme s původním systémem, nezaměřujeme se na symptomy, ale místo toho se zaměřujeme na emoce, které jsou kořenem daného problému. Když individuálně vyselektujeme 6-7 esencí,můžeme tak vytvořit až 200 milionů směsí a tak nalézt přímo tu, která bude klientovi na míru. Jak řekl Dr. Bach, léčíme člověka, ne nemoc.

Naproti tomu předpřipravené směsi jsou namíchané tak, aby byly pro všechny a rychle vyřešily problém, aniž by o něm člověk měl vůbec čas přemýšlet. Tento způsob vlastně kopíruje tradiční medicínu v tom, že patřičný symptom je léčen konkrétním lékem. Nedává se tak vůbec prostor individualitě klienta a jeho emocím.

(zdroj:www.bachcentre.com)

Žádné komentáře:

Okomentovat